Азербайджан започна антитерористични операции в района на Нагорни Карабах. Те са

...
Азербайджан започна антитерористични операции в района на Нагорни Карабах. Те са
Коментари Харесай

Началото на нова война ли е това, след като Азербайджан атакува Нагорни Карабах

А зербайджан стартира " антитерористични интервенции " в региона на Нагорни Карабах.  Те са ориентирани против арменските сили, разгласи Баку. Очертава ли се нова война сред двете някогашни руски републики Азербайджан и Армения? този въпрос задават от . 

Азербайджан стартира " антитерористични интервенции " в региона на Нагорни Карабах. Те са ориентирани против арменските сили, заяви Министерството на защитата в Баку. Според изказването задачата на военните интервенции е да накарат арменските войски да се изтеглят от региона. 

Турция и Русия са били осведомени за интервенцията. Министерството на защитата на Азербайджан твърди, че са обстрелвани единствено военни цели.

Експлозии в Степанакерт

В Степанакерт, столицата на района, за който двете страни спорят от десетилетия, са били чути детонации, оповестява кореспондент на организация Франс прес. Други градове и села също са били подложени на натоварен обстрел, заяви основаното в Армения посланичество на Нагорни Карабах във Facebook.

Според азербайджански източници по-рано шестима души са починали при детонации в мини. Азербайджанските сили за сигурност са декларирали, че двама цивилни са били убити от мина, сложена от арменски саботьори на улица, водеща към град Шуша в следената от Азербайджан част на Нагорни Карабах. Според отчета по-късно четирима служители на реда са починали при детонация на друга мина по пътя към мястото на гърмежа.

Как стартира всичко

Двете някогашни руски републики Азербайджан и Армения спорят за Нагорни Карабах от разпадането на Съветския съюз насам. Вече са водили две войни за територията. Според интернационалното право Нагорни Карабах принадлежи на Азербайджан, само че в региона живеят най-вече арменци. След шестседмичните сражения през 2020 година, които взеха над 6500 жертви, Русия влезе в ролята на медиатор при постигането на съглашение за преустановяване на огъня. То принуждаваше Армения да се откаже от огромни територии.

Сблъсъци на арменско-азербайджанската граница

Оттогава насам на арменско-азербайджанската граница нееднократно е имало смъртоносни конфликти. През последните месеци напрежението към мощно минирания Нагорни Карабах още веднъж доста набъбна.

 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР